2015. december 25., péntek

Lech am Arlberg, a svájci kísértet

A magyar történelem egyik szomorú emlékéről- 955. évi Lech mezei csata ami Bajorországban zajlott- ismert Lech folyó forrásvidéke Voralbergben, az azonos nevű településen található. A folyó folyása északnyugati irányú és Tirolon keresztül hagyja el Ausztriát. Útját a Lechtaler Alpen és a Bajorországgal határos Allgäuer Alpen 2500-2600 méteres vonulatai kísérik.






                       A Lech folyó Zug és Lech között. A túraút könnyű és mesés.

De most nem a folyó történetével szeretnék foglalkozni.
Lech egy 90 négyzetkilométeren elterülő, 1500 lakosú település 1450-1717 méteren. Hogy miért ez a két tengerszint feletti szám? A falu központi magja a völgyben található míg Oberlech a fölött az északnyugati oldalon, valamint hozzá tartozik még a 2,7 kilométerre fekvő Zug (1511 m) is. Oberlechet nyáron egy keskeny szerpentines úton lehet megközelíteni, télen azonban csak kabinos felvonóval. Jellemzője, hogy rengeteg 4-5 csillagos hotelje és apartmanja van. Zug szintén számos minőségi szálláshellyel rendelkezik, valamint több túraút, télen pedig síút indul innen 
A völgyben fekvő település is nagyrészt a szállodákról szól minden kategóriában. Felkapott téli üdülő hely ami rengeteg elismerést is bezsebelt az évek során. A táj rendkívül gazdag hóban és napsütésben. Nyáron azonban gyakoriak a kiadós záporok, zivatarok. Egy jó vízhatlan cipő és esőkabát mindig legyen nálunk.




                                                           Lech

Nevét krisztus után 642-ben említik először mint Licca. A Rétoromán- ez Svájc Graubünden nevű kantonjából származó nyelv- határ nevek, mint Flexen, Gampa, Zürs és Monzabon már  a korai alpesi időkben is ismertek voltak. 1059-ben IV. Henrich császár egy nagy vadászterületet hozott itt létre amit kosokkal telepített be, majd az augsburgi püspökségnek adományozta, ami 1814-ig a tulajdonukba is maradt.
Lech a - egy Nyugat-Svájci kantonból érkezett- Walserek által lett benépesítve. A magas völgyekben akkor tájt körülbelül 1300 bevándorló érkezett.
A szomszédos települések, mint Schröcken, Hockrumbach, Warth és a Kleine Walsertalnak is ez a népcsoport a lakója. Fő tevékenységük az alpesi gazdálkodás, mint állattenyésztés, valamint minden ehez kapcsolódó tevékenység- tejgazdaság, húsfeldolgozás- valamint az erdészeti munkák. Itt rengeteg fenyő van, a terület nagy részét anno csak ezek a fák borították. Lechen van egy ilyen nevű negyed is, "Tannberg am Lech".


                                           Jellegzetes alpesi házikó

1806-tól a Napóleoni háborúk alatt a Bajor Királyság fennhatósága alá tartozott, Voralberggel és Tirollal együtt egészen 1814-ig.
A környék igazi fellendülését az 1800 évek vége hozta meg, amikor is a gazdaságot még a turizmus is fellendítette. Elsősorban a síelésre kell itt gondolni, mint sport elfoglaltság és kellemes szabadidő töltés. 1906-ban Zürsben nyílt meg az első síiskola amit Viktor Sohm vezetett. 1923 és 1924 között már vendégek részére is indultak csoportos sífoglalkozások. 1937-ben Zürsben készült el az első sílift. 1949-től a térség már figyelemre méltó vendégforgalmat bonyolít le. 
A falu nevezetessége a XIV. században épült Szent Miklós templom. Érdekessége, hogy gótikus és barokk stílusjegyeket visel magán.


                                                        Szent Miklós Templom

Lech egyébként nem csak télen nyújt remek kikapcsolódást, hanem nyáron is számos lehetőségünk van, a különböző rendezvényektől egészen a túrákig, melyek nehézségi fokai változóak. Felmehetünk a Rüfikopfra és a kilátóból rácsodálkozhatunk 5 ország hegyeire, de akár elgyalogolhatunk a Spullersee-ig vagy fellibegőzhetünk a Kriegeralpéra. A kilátás mindenhonnan mese szép és feledhetetlen.



Néhány érdekesség a végére:
Mi az a Best of the Alps?
Európa 12 klasszikus nemzetközi síparadicsoma egy tömörülésben. Ezek pedig a következő helyek: Chamonix Mont Blanc, Megéve-Franciaország, Cortina D' Ampezzo- Olaszország, Davos, Grindelwald, St. Moritz, Zermatt-Svájc, Kitzbühel, Lech Zürs am Arlberg, St. Anton am Arlberg, Seefeld- Ausztria,Garmisch Partenkirchen-Németország
Mi az a der Weiße Ring?
A Fehér gyűrű egy nagyon komoly sífutó verseny, melyre bárki nevezhet, ez amolyan erőpróba nem csak profiknak. Az nyer aki a 22 kilométeres távot a legrövidebb idő alatt teszi meg. Lechben erre 2016 január 16.-án fog sor kerülni.
Arlberg Classic Car Rally
Általában nyár közepén kerül megrendezésre. Ilyenkor az oldtimerek büszke tulajdonosai egy időmérő verseny keretében vágnak neki a hegyi utaknak, csodás ritkaságaikkal.