2014. május 7., szerda

Svájc legrégibb városa

Most városlátogatós hangulatban vagyok, no meg az időjárás is terelget abban, hogy milyen programokat szervezzek magamnak. Mert hát itt kérem megint esik és esőben nagyon nem jó túrázni, így fogtam magam és felcsüccsentem a Churba tartó vonatra.
A város Svájc egyik legrégibb városa, története a kelta korig nyúlik vissza amikor még Kora néven emlegették a települést. A Rajna partján való fekvésének és az észak-déli útvonalba való beleesése miatt mindig is jelentős szerepe volt. A középkorban céh város volt, jelentős kereskedelmi csomópontként is üzemelt, majd a reformáció és a 30 éves háborúk idején szinte porig rombolták. Churt a 17. század közepén építették újjá. 1820-tól Graubünden kanton fővárosa. A város magja az óváros, amit a pályaudvartól egy pár perces sétával el lehet érni. Számos neves háza van, hogy egyet említsek, az az Obergassén lévő Aranykereszt ház, melynek homlokzata valami mesés látványosság.
Említésre méltó épületek még a hatalmas tornyú St. Luzi templom, a Mária mennybemenetele katedrális impozáns épülete és a Martin templom. A szűk sikátoros utcák jellegzetes középkori hangulatot árasztanak. Kicsit olyan Salzburg óváros érzésem volt. Itt azonban cégtáblák helyett zászlók lógnak a házak homlokzatáról.
A számos kulturált kávézóval és pékséggel tarkított óváros remek kirándulási célpont lehet, de itt rengeteg bevásárló központ is található, szóval shoping Stadtnak sem rossz. Persze csak rossz idő esetén..:)