2014. május 29., csütörtök

Wartenstein

Sajna itt az idő annyira esősre fordult, hogy lehetetlen volt bárhova is elmenni túrázni. Mostanság kezd barátságosabbra fordulni, és csak éjszaka esik.:)
A wartensteini vár a munkahelyemtől 5 percre található és romjai egy része még a hotel területén is megtalálhatók a kecskék háza mellett. Központi része azonban a Felskopf délnyugati oldalán áll Bad Ragaz felett. Könnyen megközelíthető kijelölt túraút vezet hozzá a kertek alatt, legelők és gyümölcsösök mentén. Bad Ragazból a 451-es számú Postautoval lehet eljutni és a Wartenstein megállónál kell leszállni. Az út túloldalán már tábla mutatja a helyes irányt. Egy kisebb ereszkedés után, istállók és legelők között egy völgybe térünk le, hogy aztán egy félkört leírva felkapaszkodjunk a Felskopfra és elérjük célunkat, Wartenstein éppen maradt lakótornyának falait. A panoráma valami mesés. Nyugatról dél felé végig hatalmas hegyvonulatok, a völgyben alattunk Bad Ragaz, a Rajna, rajta túl pedig Maienfeld és Jenins látképe tárul elénk. A völgyben haladó vasút ilyenkor kis hernyónak tűnik, az autópályán az autók pedig csak apró guruló golyóknak. Ha kellő képen elkápráztatott minket a látvány és közben meg is éheztünk, akkor érdemes a lakótorony lépcsőjén lebandukolni a szalonasűtöhöz. Itt bekészített fahasábok várják azokat akik kellő képen felkészültek egy szabadban elköltött ebédre. Közben pedig továbbra is gyönyörködhetünk a felséges kilátásban, közel 730 méterre a tengerszint felett.
A vár története egészen 1206-ig nyúlik vissza. Ekkor építette úgyan is a pfäfersi kolostor főpapja. 1208-tól gyakran cserélt gazdát, végül 1261-ben a Wildenbergi urakhoz került, akik a freudenbergi várat is birtokolták. 1341-ben II. Hermann apát átépítette a várat. Az erődben egy kápolna is épült. A sváb háborúk idején fontos védelmi szerepet töltött be. Miután a harcok elcsendesedtek a vár ismét visszakerült a főpapokhoz. A reformáció idejében a várat felfegyverezték, ma is látható néhány helyen lőrés.
A 16. század közepére az állaga megromlott, Pfäfers főpapjai pedig már nem találták megfelelő lakóhelynek. Így történt, hogy köveit lassan széthordták és a környékbeli építkezéseken használták fel.
Maradványait 1974 és 76 között restaurálták. Ma Bad Ragaz tulajdonában van.
A Hotel Wartenstein látképe a szomszédos várból


Bad Ragaz látképe
Ki enne egy jó kis sült szalonnát?
Maienfeld és Heidi birodalmának panorámája a várból