2014. július 30., szerda

A mesés Lag la Cauma

Egy kevésbé barátságos hétfői napon magyar kolléganőm meghívott Flimsbe, ami tőlünk 40 percre fent a hegyekben található. A kevésbé barátságos alatt pedig az időjárást értem, mert ha hétfő, akkor szabadnap és tuti pocsék idő. Szerencsénkre délutánra már csak szemerkélt az eső, így neki vágtunk az útnak. Dél felé, Churnak haladtunk, majd miután elhagytuk, egy Reichenau nevű elágazásnál búcsút vettünk az autópályától, ami itt leszűkült és egy hatalmas hegy alagútjában el is tűnt. Mi egy másik hegyen felfelé haladtunk nyugati irányban egy jól kiépített országúton.Bal oldalon hatalmas völgy terült el kb. 500-600 méter mélyen, odalent folyó, kisebb tavak és hatalmas erdőségek színezték a tájat, míg a jobb oldalon, hol távolabb, hol közvetlen közel hatalmas sziklás hegyek terpeszkedtek méltóságosan. Az időjárás itt nagyon kiszámíthatatlan, főleg télen. Egy komolyabb havazás következménye lehet akár útzár is. Kolléganőm lelkesen mesélte egyik téli élményét,amikor Magyarországról jött vissza Flimsbe dolgozni és éjszaka érkezett ehez a szakaszhoz.
-Sűrű pelyhekben hullott a hó alig lehetett a kocsi orrát látni. Innen már nincs messze a falu, de félre kellett állnom felrakni a hóláncot. Egyedül tök sötétben, nagyon gáz volt.Nem attól féltem, hogy megtámadnak, hanem az egész táj olyan félelmetes volt, csak a hó, hegyek és sehol senki.-magyarázta.
Kisvártatva elértünk egy alagúthoz, ami több kilométer hosszú volt. A túloldalán kiérve ragyogó napsütés fogadott minket. Az út egyenesen Flimsbe vezettet. Két oldalán balkonos, több szintes, virágtengerbe öltöztetett hotelek és házak sorakoztak, nekik adott elegáns hátteret a hatalmas sziklás hegyvonulat, ami amolyan félhold alakban ölelte a települést. Ennek egyik pontján található a Cassonsgrat kilátópont ami 2637 méter magasan fekszik és sílifttel lehet feljutni oda. A főút egy hatalmas viaduktos hídra vezetett, ahonnan gyönyörű panoráma nyílt a több száz méter mélyen fekvő völgyre, visszatekintve pedig Flims óvárosára, mert a híd tuloldalán már egy modernebb rész fogadott minket. A házak többsége új építésű volt, de nem kirívó, hanem szépen illeszkedtek a tájba. leereszkedtünk egy szűk utcán és a falu szélén leparkoltunk. Errefelé a házak jó része inkább vadászkastély vagy villa jellegű volt. Kertjeik szépen gondozottak, a kerítések
többsége azonban ódon, régi, helyenként már korhadó fából volt, amikre ráfért volna egy kis felújítás. Kolléganőm az egyik ilyen háznál dolgozott annak idején, de mivel nem őriz szép emlékeket munkáltatójáról, így egy gyors megtekintés után már tovább is álltunk. Elindultunk az ellenkező irányba egy kisebb erdei úton, ahol már az autók sem közlekedhettek. Még egy előttünk átrohanó fekete mókust is megcsodálhattunk, aki az egyik fa ágai között gyorsan el is tűnt a szemünk elől. Egy 5-6 perces séta után elértünk egy teraszos részt ahonnan fantasztikus kilátás nyílt a völgyre és az abban lévő kékeszöld színben pompázó tavára.
Miután csináltam néhány fotót róla, az üvegkabinos lifttel leereszkedtünk, hogy közelebbről is megcsodáljuk.
A völgyben rejlő gyöngyszemet Cumasee-nek vagy Lag la Caumának nevezik és 997 méteren fekszik a flmisi nagy erdő szívében. Színe a türkizzöld különböző árnyalataiban játszik, vize pedig kellemesen meleg, fürdőzésre kiváló. Közepén egy 3 méter magas ugrószikla is található.Északi oldalán a legkönnyebb megközelíteni.Itt található a tóról elnevezett 2 szintes panoráma terasszal rendelkező étterem is.
A tóban rengetegen fürödtek, de mi erre nem voltunk felkészülve, így pancsolás helyett fagyiztunk és kávéztunk egy csendes helyen lévő padon és közben élveztük a táj nyújtotta szépségeket valamint a csendet.
Mivel dél felől ismét esőfelhők tűntek fel, így lassan elindultunk visszafelé. Szerencsénk volt, mert alig, hogy beültünk az autóba, az ég ismét leszakadt.
Erről a tóról addig nem is hallottam amíg a kolléganőm el nem vitt oda. A Svájcról szóló magyar nyelvű útikalauz sem említi, de a térképem sem jelöli. Egyszóval ez nem egy agyon reklámozott tavacska. Aki erre jár, az ne fossza meg magát egy ilyen gyöngyszemtől.