2016. június 30., csütörtök

A fehér arany birodalma

Salzkammergut méltán híres mesés tavairól és alpesi hegyeiről, valamint az azok gyomrában megbúvó sóbányáiról és barlangjairól. Itt található a Világörökség részét képező Hallstatt is.
A régión három tartomány osztozik, nagyobb része Felső-Ausztriához, a többi pedig Stájerországhoz és Salzburghoz tartozik.
Fő folyója a Traun amely egyben vízgyűjtő szerepet is betölt. A stájer tavaknál ered, majd Gmundennél hagyja el Salzkammergutot, hogy Linznél egyesüljön a Dunával.
Kisebb nagyobb tavainak száma körülbelül 40 . A legnagyobb az Attersee, a fürdőzésre legkellemesebbek a Mondsee és Wolfgangsee, a leghűvösebbek pedig a Hallstättersse, Grundlesee 
és Altaussee. Több kisebb tavát csak gyalogosan érhetjük el egy jókora túrát követően, mivel ezen gyöngyszemek szépen megbújnak a hegyek ölelésében. És ha már a domborzatoknál tartunk akkor ejtsünk szót az Alpok ezen részéről is. Legmagasabb pontja a közel 3000 méteres Dachstein, amely a régió déli határát is képezi az azonos nevű vonulataival, keleten található a Totes Gebirge- Stájerországhoz tartozik- amely kőszikla rengetegeinek köszönhetően méltán kapta a Holt táj nevet. És ha már van Holt táj, akkor nem maradhat el a Pokoli táj sem, azaz a Höllengebirge. A hegycsoport Salzkammergut aránylag belső részén helyezkedik el és szerény 1500-1800 méteres csúcsokkal dicsekedhet. Földrajzi szempontból az Attersee és a Traunsee közé ékelődött be. Nyugaton a Salzburghoz tartozó Osternhorngruppe szintén "alacsony" ezresei ölelik körbe a területet.
Ezen hegycsoportoknak köszönhetően gyakorlatilag a táj egy zárt egységet alkot, így különálló klímája van, ami enyhe, magaslati természetű és ebből kifolyólag csapadékos is. 
Történelmét tekintve már a korai vaskorban is volt itt élet. Legalább is a Hallstattban feltárt sírok leletei alapján - melyek bronzból, vasból, elefántcsontból és aranyból készült tárgyakat rejtettek- erre következtettek a tudósok. Ezért is nevezik a történelem ezen szakaszát hallstatti kultúrának.
Az ismeretlen népeket a kelták követték, akik már az itt kitermelt sóval kereskedtek, amit a rómaiak tovább folytattak. Ők a szállítás felgyorsítása miatt széles úthálózatot építettek ki, ezeket nevezik ma sóutaknak. Ilyen például a Hallstatt Bad Ischl közötti országút is. 
A középkorban az osztrák hercegek kamarabirtoka, volt. Ez olyan koronauradalmat jelölt, amelynek a só volt a fő bevételi forrása.A Salzkammergut szó is Sókamarabirtokot jelent, és a hiedelemmel ellentétben semmi köze sincs Salzburghoz.
A terület igazán népszerű a K und K idejében lett. A császár gyakran időzött Bad Ischlben nyaranta.
A 19. század elején a gyógyvíz felfedezésével új korszak vette kezdetét. A sós kénes összetételű víz a légúti, keringési, bőr és nőgyógyászati problémákkal küzdőknek jelent javulást. Manapság minden igényt kielégítő gyógyhotelekben kezeltethetjük magunkat Bad Ischlben, Bad Goisernben és még számos más településen. A fürdőknek köszönhetően meglendült az idegenforgalmuk, ami ma is jelentős szerepet játszik a régió jövedelmében.
A II. Világháborúban a nácik rejtekhelynek használták a terület néhány tavát és barlangját, ahova a rabolt kincseket és hamis pénzeket valamint fontos iratokat helyeztek el. Ilyen például a Stájer Toplitz tó amibe állítólag hamis angol fontokat valamint fontos iratokat süllyesztettek el vízhatlan ládákban. Az Altaussee mellett fekvő barlangban találták meg a Magyarországról elhurcolt festményeket is.
Salzkammergut manapság turisztikai célpont. Mindenki talál megfelelő kikapcsolódási lehetőséget magának a nyaralása idejére, legyen az aktív vagy passzív pihenés.