2016. június 30., csütörtök

Fehér arany

Salzkammergutot számos vonzereje mellett a fehér arany tette világhírűvé. A vidéken már 7000 évvel ezelőtt is bányásztak sót. Több lelőhellyel is dicsekedhet, a legismertebbek a Hallstatti, és az Altaussee-i.
Ahoz, hogy megértsük miért ezen a területen van ennyi só, a geológiát kell segítségül hívni.
Évmilliókkal ezelőtt az őskontinens szétvált, aminek a partján akkoriban a mai Salzkammergut feküdt. A kiszáradt sós vizű tavakat a vulkánkitörések, a kőzeteltolódások és gyűrődések
évmilliókon át formálták, tolták, emelték és vonták be mészkőréteggel. Így került a só a hegyek belsejébe és ott nyugodott addig, amíg fel nem fedezték.
A kősó nem fordul elő tiszta állapotban, ezért azt kilúgozzák. A folyamathoz szükséges édesvizet csatornákon keresztül föld alatti kamrákba vezetik, ahol 1-2 hónap alatt feloldják a sót, majd a 
25%-os oldatot a párolókba továbbítják ahol a vizet elpárologtatják.
Nálunk is kapható a Bad Ischl-i só amely hófehér nagyon finom szemcséjű, erős ízű.
Több látványsóbánya is van, ahova be- ill. letérhetünk egy látogatás erejéig.
A sót nem csak ételízesítésre használták, használják. Élelmiszereket tartósítanak vele, bőröket készítenek ki és jelentős szerepe van a gyógyászatban is.