2015. május 20., szerda

Quinten, ami még kimaradt

A blogom megírása utáni napon a kezembe került egy helyi újság, benne pedig  egy érdekes cikk Quinten egyik épületéről, ez pedig nem más mint a helyi kápolna.
Mielőtt azonban írnék az épületről, merüljünk el egy kis statisztikába. A falu jelenlegi lakossága 56 fő, ami az 1835-ös 171 lakosszámhoz képest igen csak kevés. Ennek egyik oka az, hogy a település autóval nem közelíthető meg, hajóközlekedés tavasztól őszig van, a tél beálltával pedig gyalogszerrel is nehezen megközelíthető. Éppen ezért a technika fejlődésével a kis dörfi elvesztette jelentőségét és sokan elköltöztek innen. Az itt élők manapság a turizmusból, vendéglátásból, kézműves iparból és a kis hajóüzemből tartják fen magukat.

Az általam talált cikk pedig az idén 250 éves St. Bernhard kápolnáról szól, amely a kikötő közelében fekszik, hagymakupolája pedig kimagaslik a házak közül. 1765-ben az elő reformáció idején építették, bár már 1636-ban is tesznek említést itt egy azonos nevű kápolnáról, de az nem ezen a helyen állt. Az épület nem nagy, belül igen egyszerű. Közigazgatásilag a quarteni katolikus körzethez tartozik.
1985/86-ban egy walenstadti építésziroda restaurálta az épületet.
Jelentősebb ünnepeken nagyobb istentiszteleteket is tartanak itt ami természetesen egy ital meghívással kezdődik.