2016. február 10., szerda

Landeck a várak földje

Itt ömlik a Sanna az Innbe, innen halad tovább a vasút Voralbergnek és Svájcnak és itt kezdődik az országút Olaszország felé délnyugatnak. Landeck már a római időkben is fontos település volt, ebben az időkben épültek az útvédő erődítmények is. A rómaiakat és rétorománokat a VIII. században a bajorok váltották föl. Az első feljegyzések Landeggként említik a XIII. században. Ekkortájt épült a város fölött magasodó vár is, hogy a táj útjait védje, majd az 1300-as években kiépített Arlbergstrassét. Landeck 3 falu egyesüléséből jött létre, de városi rangra csak 1923-ban emelkedett.
Ma járási székhely és a Felső-Inn-völgy legfontosabb települése.



A  város látványosságai a hamisítatlan festett házak és a vár mellett a Plébániatemplom és annak temetője. 






A templomkert bejáratánál ez az emlékmű tiszteleg az I. és II. Világháborúban elesett katonák előtt.



                                                               Landeck vára
A stratégiai fontosságú helyen épült vár az 1200-as évek derekán épült. A XV. században bővítették, majd amikor elvesztette fontosságát, romlásnak indult. 1973 óta múzeumként üzemel. van itt helytörténeti kiállítás és időszaki is. Júniustól októberig tart nyitva.





Landeck másik érdekessége a vasúti viadukt ami különös képet kölcsönöz a városnak, mivel ezáltal a vasút felette halad át.




Landeck közelében még további 12 ép vagy romos várat találhatunk, ezek is bizonyítják a környék jelentőségét.
Ezzel a bloggal most egy időre búcsút is veszek a csavargásaimtól, ugyan is kisebb technikai malőr történt, minek következtében kényszerszüneten vagyok.. De erről majd egy másik írásomban beszámolok.