2014. április 1., kedd

A milkás igazolvány

Bármilyen röhejes is a tartózkodásim lila színű, amiről egyből a csoki márka jutott eszembe, így el is neveztem milkás igazolványnak. Ebből következik, hogy nem kellett rá 1 hónapot sem várnom..:)
A tartózkodási engedély külföldi személyek részére-mert ez a becsületes neve- egy fényképes igazolvány, a neveddel, bejelentett lakcímeddel, személyes adataiddal valamint tartalmazza még az érvényességi időt végét is. Estemben a munkaszerződésemben feltüntetett időpont az. Sorszámozott, "L"-s. Az "L" engedély az ún. rövid tartózkodási engedély. Minden új "bevándorló" ezt kapja meg először. Ha jól tudom lejárat előtt még egyszer meg lehet hosszabbítani. A TB kártyám is megérkezett, így most már a dokumentumaim rendben vannak. Ma meg is küldtem a Magyar TB-nek, hogy igen is kint dolgozom és biztosítva vagyok. Mivel sokat kukacoskodtak, mert a formanyomtatványon kijelentkezéskor nem adtam meg a kinti biztosító nevét és a biztosítási számomat. Ez a beszólásuk kicsit meglepett, mert normál aggyal, aki még nem dolgozott abban az országban, annak, hogy legyen biztosítási száma? Majd ha kint lesz és lement a bejelentési procedúra akkor lesz svájci TB számom. Hát van! És ma postáztam is nekik a dokumentumaim másolatait, ami cirka 8 frank volt.
Visszatérve a tartózkodásimra, magyar kolléganőm felvilágosított, hogy ezt mindig tartsam magamnál, mert bárhova is megyek-legyen az kirándulás- ezt mutogatnom kell. Tegnap a kolléganőkkel elmentünk a Pizolra-ez egy hegy itt a környéken- és lobogtattuk a tartózkodásinkat, így 20 frankért tudtunk Tageskard-ot váltani magunknak 70 frank helyett. Szóval ha valaki Svájcba vetődik dolgozni, tartsa magánál eme nemes kis lila színű dokumentumot, mert máskülönben a gatyát is leszedik róla. Nem beszélve arról, hogy egy igazoltatás során is kelhet. Szóval a milkás igazolvány mindig legyen nálad!!.:)