2014. április 15., kedd

Amiről az útikönyvek nem nagyon írnak, Bad Ragaz

Most egy időre félre teszem a bürokráciáról és hétköznapi gondokról szóló bejegyzéseimet és végre arról fogok írni amiért valójában létre hoztam ezt a blogot.
Az útikönyvek többsége alig tesz említést bizonyos helyekről, vagy csak átsiklik rajtuk, pedig lenne miről írni, én ezen hiányosságot igyekszem majd pótolni és esetleg kedvet csinálni egy svájci nyaraláshoz, vagy Ausztriából átugorva egy kiránduláshoz. Mert hát kérem van itt mit látni bőven. Remélem, hogy ez a 7,5 hónap elegendő lesz arra, hogy minden bokrot-fát megnézek és beszámoljak róla.
Első ilyen írásom a jelenlegi főhadiszállásom BAD RAGAZ.
A Rajna völgyében fekvő parasztfaluról először a 13. században tesznek említést.Ekkor fedezte fel az itteni víz gyógyhatását az orvos és filozófus Paracelsus. Az első fürdőt Bad Pfäfersben létesítették. A gyógyvíz jótékony hatásának köszönhetően kezdetét vette a fürdőturizmus. Bad Ragaz mára fontos fürdő központ és számos elit gyógyszállóval rendelkező falu, bár nekem város méretűnek tűnik, de ők ragaszkodnak a falu megnevezéshez. Saját reptere, luxus sofőrszolgálata, számos frekventált golfpályája van. Még mielőtt valaki lemondóan legyintene, hogy ez nem hétköznapi embernek való hely, akkor az téved. A Giessen park szomszédságában kemping van, hatalmas stranddal foci- és teniszpályával. Szóval ez nem csak az elit pihenő helye.Egyébként mindenféle szállodakategória megtalálható itt. Ezen kívül remek kiinduló pont számos túrához, legyen az gyalogszerrel vagy kerékpárral. A bicaj utak jelöltek és jól kiépítettek, térképet a falu központjában található információs irodában lehet szerezni ingyen.
Említésre méltó helyei a luxus gyógyszállók, orvosi központ valamint a Tamina folyó által behatárolt park, ami telis tele van rendezett virágágyakkal és az évszaknak megfelelő növényekkel. De már a Giessensee és  a róla elnevezett park is megér egy sétát. A tó tavasztól őszig rengeteg madárnak ad otthont, a kacsától a hattyúig. A fák lombjai között barna és fekete mókusok ugrándoznak, akiket baró nehéz lencse végre kapni..:) Kellemes sétát tehetünk még a Tamina folyó mentén a Rajnáig, de a Rajna partja is kiépített kerékpár és túra út. Bad Ragaznak van állatkertje is (hétfő szünnap).
A falu utcái a középkor hangulatát idézik, mert kicsik tekergősek, de ezek teszik romantikussá. A főtéren, a Városháza előtt lehetőség van sakkozni és malmozni is felfestett táblákon. Az utcákon található kutakból pedig megtölthetjük a flaskánkat minőségi friss vízzel is.
Bad Ragaz központja, szemben a katolikus templom tornya, bal oldalt a posta és önkormányzat épülete. A képen jobb oldalt nem nagyon látszik az információs iroda.


Fontosabb látnivalók a környéken, melyekről majd bővebben is fogok írni: a Taminaschlucht, a Maienfeldből induló Heidi vándorút, a Jenins Malans közötti körút, a wartensteini vár romja, a pfäfersi kolostor, az öreg fürdő Pfäfersben,  Freudenberg  vár romjai, Gigerwaldsee,valamint a Pizol ( róla már írtam). De ott van még városnézési lehetőségnek a délen fekvő Chur,a liechtensteini Vaduz, Haldenstein kastélya a rózsakerttel valamint Sargans. Ezen települések remekül megközelíthetők tömegközlekedéssel is,- jó és gyors a vasút- de Postautoval a legeldugottabb helyekre is eljuthatunk. A magasabban fekvő helyekre csak május vége és szeptember eleje között közlekednek buszok. Indulás előtt mindig nézzük meg a menetrendet.
Ilyen a Rajna Bad Ragaznál
A Taminapromenade
Házak a Tamina partján