2014. április 22., kedd

Heidi varázslatos világa

Svájc nem rendelkezik olyan színes és egyedülálló irodalmi kultúrával mint a magyar irodalom, de abból a kevésből is jól profitálnak és remek turisztikai célponttá tesznek kicsiny, eldugott településeket is.
Ebből már sejthető, hogy Heidi falujában teszünk ma egy kis kirándulást.
Annak aki nem tudná, hogy ki is ez az eckte, original- ahogy ők hirdetik- svájci kis csaj, annak röviden most leírnám. Egy Johanna Spyrit nevű hölgyemény fejéből pattant ki a sztori az 1880-as években, amit papira is vetett, ebből lett a Heidi című könyv. Film, rajzfilm, sőt musical is készült belőle. Egy kislány szemszögéből mutatja be a kései 19. századi svájci hegyi élet hétköznapjait.

Kirándulásunk kiinduló pontja a Bad Ragaztól egy vasúti megállóra lévő Maienfeld. A falut egy kellemes, 15 perces sétával is elérhetjük a mezőkön keresztül. Már az állomáson információs tábla igazítja útba a Heidi kalandorokat.Természetes, hogy kiinduló pontnak a borozónak is otthont adó információs- és szuvenír üzletet jelölik meg. Miután megkönnyebbült a pénztárcánk, és belekóstoltunk a helyi nedűbe, kezdetét is veheti kis körsétánk. A középkor hangulatát idéző szűk utcákon felfelé haladunk a falu főteréhez, ahol újabb tábla igazít útba minket. Ismét szűk, romantikus, enyhén meredek és kanyargós utcák következnek, míg nem elérkezünk Rofelshez. Itt két irányba ágazik az út. Aki egyenesen halad felfelé a műúton, az a Heidihof nevű hotelhez ér, aminek teraszáról fantasztikus kilátás nyílik a környék hegyeire. De én mint mindig most sem az egyszerű útat választottam. Eltértem jobbra egy keskeny, ám a hegy oldalában haladó útra. Innen remekül el lehet látni Chur felé a Rajna völgyében. Nem beszélve a most már alattunk elterülő Maienfeld látképéről. Az út mentén virágzó gyümölcsfák, pihenő padok, míg a lankás hegyi oldalon szőlős kertek, borászatok valamint a legelőkre kiterelt kolompokkal ellátott tehenek teszik látványossá a sétát.
Egy közepes kaptató után elértem egy pár házas települést, ahol az információs tábla egy kőves, meredekebb hegyi út felé terelt. Egy kb. 3 perces erdei sétát követően értem el Heididörfit, azaz Heidi faluját. Itt található a Heidi múzeum és a hely ahol a kislány élt 100 évvel ezelőtt. Minden az akkori időknek megfelelően van berendezve. Itt üzemel Svájc legkisebb postája is, természetesen egy szuvenírbolttal egybekötve. Mellette kecskék, tyúkok teszik még eredetibbé a környéket. Itt egy kicsit olyan érzése támad az embernek minta időutazó lenne. Jól sikerült megragadniuk és bemutatniuk az akkori hétköznapokat.

A falu végében ismét két felé ágazik az út. Az egyik felfelé vezet a hegyen a Heidi Alpokba. Nem nehéz, jól kiépített vándorút, az út mentén ivó kutakkal. Aki ebbe vág bele az egy kb. 5 órás kirándulással számoljon, a táv 12,5 km. A hegy oldalából a kilátás mesés, a madarak koncertje pedig felejthetetlen élményt nyújt.
Aki viszont az egyszerűbb útat választja, az Heididorfból egy pár perces sétával a már említett Heidihofhoz juthat el. Innen pedig műúton térhetünk vissza Maienfeldbe.
A kis körkirándulás, amit én is megcsináltam nem vesz több időt igénybe mint 2 óra. Ide még biztos, hogy többször visszamegyek, mert nagyon tetszett, és közel is van.