2014. április 1., kedd

Csapatépítés 2000 méter felett

Tegnap a svájci kolléganőm közös túrát szervezett a Pizolra.
A Pizol egy 2844 méter magas hegymasszívum Sarganserlandban, St. Gallein kantonban. A hosszanti hegyvonulat Chur északnyugati részénél kezdődik. 3 völgy tagolja szét, a Weisstannental, Taminatal és a Calfesisental. Jelentősebb csúcsai a Sazmartinshorn /2827 m/, a Zanainhorn /2821m/, a Schwarzen Hörner /2645 m/ és a Muntalma /2422 m/. A Pizol csúcsa alatt mintegy 400 méter hosszan terül el  a Pizol gleccser.
Nyáron kedvelt vándorút, 5 kisebb tó is található fent.
Két irányból lehet feljutni kabinos felvonóval. Az egyik Bad Ragazból indul- mi ezen utaztunk- és az 1633 méter magasan fekvő Pardielig tart. Ott 1 étterem, egy hotel és egy kávézó várja  a piheni vágyókat, akik fantasztikus panorámában gyönyörködhetnek. Miután kicsodáltuk magunkat, üllőliftre szálltunk ami a 2226 méter magasan lévő Laufenbödére vitt minket. Onnan gyalogszerrel folytattuk utunkat a hóban, kisebb dombokon áthaladva, míg nem elértük a Pizolhüttét. Itt ismét kifújtuk magunkat. A Pizol csúcsához vezető út innen már komolyabb felszerelést és fizikális erőnlétet igényel, úgyhogy mi csak megcsodáltuk a  hatalmas csúcsot és egy másik úton elindultunk vissza az üllőlifthez. A kilátás a hegy északnyugati oldalán kicsit más. Több ezer méteres magasságból a Rajna folyásirányát követve egészen a Bódeni tóig el lehet látni. A völgyben elterülő falvak kisebb legó városok hatását keltik, az egész olyan mint egy terepasztal.
Miután visszatértünk a Pardiel-hez megebédeltünk, majd sütkéreztünk egyet a hotel napozó teraszán miközben kávéztunk, teáztunk, no meg sütiztünk egyet. Aztán ismét kabinos felvonóba szálltunk és elindultunk lefelé.
A másik útvonal Wangsból indul, színtén felvonóval Furt-ig ami 1522 méter magasan van. Onnan viszont kétszeri átszállással lehet feljutni a Pizolhüttéhez üllő liften. Itt nem kell anyit gyalogolni, mert a lift közvetlenül a Hütténél ér végett.
Nyáron remek vándor túrákat lehet szervezni ide, ki mit bír alapon. Vannak könyebb kirándulos szakaszok és vannak komolyabbak is.
Jó tanács! Aki ilyen magasságokba megy az alaposan kenje be magát magas faktorszámú naptejjel, főleg azokat a részeket melyek szabadon vannak. Vegyünk fel magas UV szűrös napszemüveget- a hóvakság nem kellemes dolog- és egy kalap vagy sapka sem árt.