2014. április 28., hétfő

Freudenberg vára

"Vár állott, most kőhalom;" ( Kölcsey Ferenc, Himnusz)

Ez az idézett jutott eszembe amikor egy szép verőfényes délelőtt negyedóra könnyű sétát követően megérkeztem Freudenberg várába.
A vár észak-nyugati irányba található Bad Ragaztól. A falu központjától szűk, hangulatos utcácskákon, jutunk el egy kőfaragó üzemig, ahonnan kijelölt turista út vezet a várhoz, melynek tövében gondozott szőlőskertek és gyümölcsösök találhatók.
A vár központi része a 13. században épült, első ura Henrik von Wildenberg volt. A család erre akkortájt nagybirtokosnak számított, számos kisebb települést és várakat tudhattak magukénak itt a Rajna völgyében.
A várat egy 80-60 méter magas fal veszi körül, két nagyobb tornya van egy lakó és egy őrtorony. A rekonstrukció során kiderült, hogy a vár egy kisebb városkát foglalt magába, gazdasági épületekkel, lakó negyedekkel.
1320-ban III. Hugó gróf házasság révén szerezte meg a várat, míg 1402-ben bekövetkezett halálakor  Wartau várával együtt az osztrák hercegek kezébe került.Tőlük VII. Frigyes Toggenburg vásárolta meg, azonban az ő halála után ismét visszaszállt a birtok az osztrák hercegekre. 1437-ben Ulrich Spiess Vogt renoválta a várat, új részeket azonban nem építettek hozzá. Az 1460-as zürichi háborút ő sem kerülhette el, ekkor katonai célokat szolgált és Sargans fennhatósága alá tartozott. A háború végeztével elvesztette jelentőségét és katonai szerepét is a védelemben. Az 1800-as években a pfäfersi kolostor felügyelete alá került. Ekkor telepítették a szőlőskerteket és gyümölcsösöket a tövébe.
Végül az állam tulajdona lett, és az 1929-es rekonstrukció vázlatrajza- ami az egyik védfalon található- alapján feleleveníthetjük a vár egykori képét. Mára a fővár egyik szárnya, a kései kapu a körtoronnyal, a gazdasági épület maradványai és a bástyafal éppen maradt részei láthatók.
1985 óta Bad Ragazhoz tartozik és szabadon megtekinthető.
Remek kilátás nyílik innen a Rajna völgyére, a környező hegyekre, Bad Ragazra valamint Sargansra és a kisebb településekre.
Bad Ragaz látképe Freudenburg várából.