2014. február 22., szombat

Rüfikopf és Formalinsee


Rüfikopf: Lech délkeleti részén egy meredek hegyoldal, melynek 2362 méter magas csúcsára nagykabinos sífelvonóval lehet feljutni. A végállomáson egy panoráma étterem is van, ahol a kulináris élvezetek mellett a varázslatos kilátásban is gyönyörködhetünk. Az étterem mögött található egy kilátó is, ahonnan hihetetlen messzeségek tárulnak az ember szeme elé. Az eligazodásunkat pedig egy körtérkép és egy távcső is segíti.
Ezeket a fantasztikus hegyeket a tektonikus erők, a klimatikus tényezők évmilliókon át alakították jelenlegi formájukra. Úgy 125 millió évvel ezelőtt itt még tenger volt. Ennek bizonyítékai a csigák, kagylók és más vízi élőlények lenyomatai a sziklákon. Nyáron remek földtörténeti utazást lehet tenni egy nagy túra keretében. Az út mentén a lenyomatok mellett ismeretterjesztő táblák mesélnek arról, hogy valaha milyen események játszódtak le ezen a környéken és milyen tényezők formálták a mai arculatára. Több ilyen útvonal is van, rajtunk múlik, hogy mit bírunk megcsinálni.

Várakozunk a kabinra.












Mindenüt hegy amerre csak a szem ellát.











 Lech völgye


 Rüfikopf állomás és az étterem a napozó terasszal
 Megyünk lefelé. Kicsi tériszony..:)
Rüfi a lavinafogó rácsokkal












A kép csalóka. A felső pont csak egy szakasza a pályának onnan még van felfelé. A hegy mögött egy völgy van, majd egy újabb hegy következik. Ezen van a végállomás is.











Formalinsee: Lechtől 12 kilométerre bent a hegyekben található. Télen csak gyalogosan megközelíthető, nyáron pedig autóval fizetős úton. Lech központjából naponta ötször indul a tóhoz buszjárat is. 1973 méter magasan fekszik olyan hegyekkel körbevéve mint a Formalin Alpok. Szomszédságában található a 2704 méter magas Rote Wand is. A tó vize kristálytiszta és hemzseg a halaktól, a horgászok kedvelt helye, de a környékbéliek itt legeltetik teheneiket, lovaikat is. A közelben ered a remek vízminőségű Formalin patak is.














Az út mentén lovak és tehenek legelésznek békés egyetértésben.
























Kövek tengere, a természet sziklakertjei